Léčivá rostlina ČERNUCHA SETÁ pomáhala už Tutanchamonovi

28.12.2021

ČERNUCHA SETÁ - KRÁSKA SE ZÁZRAČNÝMI ÚČINKY

Černucha setá je jednoletá bylina 30 - 60 cm vysoká, která rozkvétá od května něžnými květy modré, bílé, vzácně také růžové barvy s 5 nebo 7 okvětními lístky, někdy je i plnokvětá. Výborně se vyjímá ve větších skupinách, také je vhodná na zaplnění mezer mezi trvalkami. Tato bylina je velmi nenáročná, má ráda slunnou polohu, ale dovede se přizpůsobit i jiným podmínkám. Květ vydrží na rostlině jen krátce a rychle se z něho začne tvořit měchýřkovitý semenáček, který je po dozrání plný tmavohnědých nebo černých semen. Tato jsou od dávnověku považována za jeden z nejvíce léčivých prostředků. Černucha je velmi nenáročná bylina, množí se samovýsevem, z kterého vyrostou nové rostliny, které jsou odolné i vůči mrazu. V dnešní době se stala poněkud opomíjenou a ze zahrad již prakticky vymizela, najdeme ji hlavně ve formě oleje lisovaného za studena v prodejnách se zdravou výživou.

ÚČINNÉ LÁTKY

Černucha setá je naprosto mimořádná vysokým obsahem mastných kyselin, je výborným zdrojem polynasycených mastných kyselin - omega 3 a omega 6, které jsou v této bylině v ideálním poměru, dále mononasycené mastné kyseliny olejovou, palmitovou a stearovou. Obsahuje také velké množství farmakologicky aktivních látek, které působí při vnitřním i vnějším užití systémově. Jsou to alkaloidy, pryskyřice, hořčiny, organické kyseliny, aminokyseliny, glykosidy, silice a redukující cukry. Dále jsou v ní obsaženy vitamíny A, B, E, vápník, železo, zinek, draslík a hořčík.

LÉČIVÉ ÚČINKY

Díky vysokému obsahu hlavně omega 3 mastných kyselin působí příznivě na kardiovaskulární systém, je vhodnou prevencí vzniku krevních sraženin a tím představuje významnou ochranu proti infarktu a mozkové mrtvici, také čistí cévy a usnadňuje průtok krve. Podporuje správnou činnost mozku a je silné antidepresivum. 

Díky vysokému obsahu mastných kyselin má také výrazné protizánětlivé účinky. Alkaloid nigellin a glykosid melanthin způsobují antibiotické účinky této byliny, ovšem bez vedlejších účinků, na rozdíl od klasických léků. Mezi další léčivé účinky patří snižování krevního tlaku, diuretické působení, podpora trávení, snížení hladiny krevního cukru, podpora funkce imunitního systému, zpomalení stárnutí, je silným antioxidantem, zevně působí při léčbě kožních problémů jako jsou ekzémy, lupenka, mykózy, pomáhá také při alergických reakcích. Je také využívána jako doplňková léčba při radioterapii. 

Kvůli obsahu alkaloidů není doporučena kojícím a těhotným ženám. Působí také proti nadýmání, lze užívat samostatně nebo společně s kmínem, anýzem a fenyklem. Doporučená dávka je 1 čajová lžička oleje z černuchy ráno nalačno, dospělí mohou zvýšit na 2 až 3 čajové lžičky denně.

VYUŽITÍ V KOSMETICE

Je velmi oblíbena a využívána, při péči o pleť představuje dokonale přírodní péči v té nejvyšší kvalitě, pokožku chrání, vyživuje, regeneruje a výrazně působí proti stárnutí a tvorbě vrásek, olej je velmi vhodný při noční péči o pleť. Aplikuje se vždy na navlhčenou pokožku jemnou masáží nebo poklepem. Výrazné uplatnění nachází i ve vlasové kosmetice, vlasy dokonale regeneruje, aplikuje se buď po umytí nebo na vlasové zábaly.

VYUŽITÍ V GASTRONOMII

Semeno černuchy seté je oblíbeno pro svoji specifickou jemně pálivou chuť, která připomíná chuť pepře, používá se do salátů, omáček, přidává se na dochucení rýže nebo těstovin. Výborně se doplňuje s koriandrem, novým kořením a tymiánem. Nesmí být ale tepelně zpracováno, protože touto úpravou ztrácí svoji výživovou hodnotu.

Fotografie : commons.wikimedia / आशीष भटनागर

Černucha setá je díky unikátnímu složení biologicky aktivních látek v semenech naprosto ojedinělou bylinou a zaslouží si, aby jí byla věnována náležitá pozornost. Kromě léčivých účinků plní její semenáčky výraznou dekorativní funkci, je nádherná v suchých vazbách, které velmi dlouho vydrží, výborně ji doplňuje sušená levandule, žluté řebříčky nebo usušené květy růží.

ZAJÍMAVOSTI

Jako léčivá rostlina a koření má černucha setá bohatou kulturní historii, sahající tisíce let do minulosti, a je opředena mnoha mýty. Většinou je známa jako černé semeno. Po dlouhé věky je využívána zejména ve Středomoří, Arábii, Indii a Dálném východě. Zbytky oleje ze semen byly nalezeny v Tutanchamonově hrobce.